Handig om te weten als u naar het strand gaat - Startpagina Callantsoog | Regionale toeristenwebsite

Banner450jr

Toerisme Startpagina Callantsoog

Holland boven Alkmaar

Noodhulp!

Strandinformatie

De Noordzee is prachtig, maar onberekenbaar! Denk niet: “ik en mijn kinderen hebben een zwemdiploma, dus mij overkomt niets”. Er kunnen gevaarlijke muien voorkomen. Een mui is een onderbreking of geul in de zandbank die
loodrecht op het strand staat, waardoor het water met veel kracht naar de zee stroomt.
Als je in zo’n muistroom terecht komt, word je een stuk meegevoerd de zee op. Als je weet wat je dan moet doen, kan je hier zelf goed uitkomen.

De Reddingsbrigade adviseert zwemmers die in een mui terechtkomen niet in paniek te raken, maar het volgende te doen: Probeer niet tegen de stroming in te zwemmen, maar zwem schuin uit de stroming weg en zodra de stroming minder wordt weer richting de kust. Meestal kan je het zo vrij snel oplossen. Probeer de aandacht te trekken van strandbezoekers of de Reddingsbrigade door om hulp te roepen of met de armen te zwaaien, zodat zichtbaar is dat je hulp nodig hebt. De Reddingsbrigade
wijst de badgasten en zwemmers op de waarschuwingsborden en vlaggen die een mui of gevaarlijke stroming aangeven. Ook kan men bij een reddingsbrigadepost vragen waar men het veiligst kan zwemmen.

Betekenis van de 6 strandvlaggen

 • De vlag met een vraagteken:

  Niemand hoopt dit mee te maken. Je bent je kind kwijt geraakt op het strand. Je zoekt overal en gelukkig heeft iemand je kind terug gevonden! Hoe weet je nou of je kind is terug gevonden?
  Als de strandwacht een kind heeft aangetroffen gaat deze naar de vlag met het vraagteken en is op zoek naar de ouders.

 • Oranje vlag:

  De vlag is tevens een windzak waaraan je kunt zien dat er wind staat. Door de wind is het verboden om gebruik te maken van luchtbedden, zwembanden, rubberbootjes vanwege het risico op afdrijven.

 • Gele vlag:

  Als er een gele vlag getoond wordt is het gevaarlijk om te zwemmen of te baden. Meestal heeft dit te maken met het weer (stroming, wind). Drijvende voorwerpen zijn dan ook verboden.

 • Rode vlag:

  Bij een rode vlag is het verboden om te baden of te zwemmen.

 • Rood-gele vlag:

  Het gebied tussen de rood-gele vlaggen is een veilige zone. Hier wordt namelijk toezicht gehouden door strandwachten op het gebied tussen deze vlaggen. Watersport is verboden in deze zone!

 • Zwart-wit geblokte vlag:

  In de zone tussen deze vlaggen mag u aan toegestane watersporten doen. Welke watersport mag je nu waar beoefenen? Dit verschilt per strand en deze informatie zal je dan ook kunnen terug vinden bij een informatiebord waar je het strand opkomt.

  Volg altijd aanwijzingen van de Reddingsbrigade op!

 

Google Map: Callantsoog en omgeving

 Holland boven Alkmaar

Belangrijke telefoonnummers

Gemeente Callantsoog

Callantsoog?
Dat is elke dag vakantie!
 • Laatste wijziging: vrijdag 17 januari 2020, 15:38:21.