Toerisme Startpagina Callantsoog
Banner450jr

Een portal met toeristische links

Nieuws: Callantsoog 450 jaar

"Wij ontvangen u graag in het gezelligste kustdorp van Noord-Holland"

Een mui is simpel gezegd een geul tussen twee zandbanken in waar het water in een sterke stroming richting zee wil.
Wat moet ik doen als ik in een mui terecht kom? Als je in een mui terechtkomt, moet je ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust zal doen afdrijven. Het belangrijkste is: rustig blijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp. Laat je met de stroming meedrijven. Probeer nooit tegen de stroming in te zwemmen; dan raak je vermoeid en loop je een verhoogde kans om verder in de problemen te komen! Het belangrijkste is te blijven drijven. Wie goed kan zwemmen, kan parallel aan de kust gaan zwemmen; zo kom je uit de mui. Als dit niet lukt: laat je rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af. En wacht op hulp.

Strandvlaggen en de betekenis

Het is heerlijk om op een warme dag in de zomer op het strand te zijn, maar je wilt natuurlijk dat jij en je gezin veilig zijn op het strand. Dat is niet altijd makkelijk om zelf te beoordelen, daarom hebben we op de Nederlandse stranden een systeem van waarschuwingsvlaggen. Zo kun je bij de strandopgang in één oogopslag zien waar je rekening mee moet houden qua veiligheid. Superbelangrijk voor jou en je gezin!

Gele vlag

Als er een gele vlag getoond wordt is het gevaarlijk om te zwemmen of te baden. Meestal heeft dit te maken met het weer (stroming, wind). Drijvende voorwerpen zijn dan ook verboden.

Rode vlag

Bij een rode vlag is het verboden om te baden of te zwemmen.

Rood Geel vlag

Het gebied tussen de rood-gele vlaggen is een veilige zone. Hier word namelijk toezicht gehouden door strandwachten op het gebied tussen deze vlaggen. Watersport is verboden in deze zone!

Zwart wit geblokte vlag

In de zone tussen deze vlaggen mag u aan toegestane watersporten doen. Welke watersport mag je nu waar beoefenen? Dit verschilt per strand en deze informatie zal je dan ook kunnen terug vinden bij een informatiebord waar je het strand op komt.

Blauwe vlag

Op het strand van Callantsoog wappert de Blauwe Vlag! En dat is een heel goed teken. De Blauwe Vlag is een kwaliteitskeurmerk en staat voor een schoon en veilig strand. Het zwemwater van de kustplaats is van een zeer goede kwaliteit en het strand wordt goed schoon gehouden. Natuurlijk zijn er toiletten en afvalbakken op het strand en is er een Reddingsbrigade en EHBO-post ingericht. 
Bovendien wordt het zwemwater iedere veertien dagen onderzocht op de aanwezigheid van twee soorten bacteriën.  

Vraagteken vlag

Niemand hoopt dit mee te maken. Je bent je kind kwijt geraakt op het strand. Je zoekt overal en gelukkig heeft iemand je kind terug gevonden! Hoe weet je nou of je kind is terug gevonden?

Als de strandwacht een kind heeft aangetroffen gaat deze naar de vlag met het vraagteken en is op zoek naar de ouders.

Oranje windzak

Toegestaan om te baden of te zwemmen. Gebruik van drijvende voorwerpen is niet toegestaan vanwege het risico op afdrijven.

twee rood vlag

In de zone tussen deze twee vlaggen is het verboden te zwemmen, wegens gevaarlijke stromingen!

twee rood geel

In de zone tussen deze twee vlaggen is het toegestaan om te zwemmen, in deze zone wordt toezicht gehouden door de reddingsbrigade!
Watersport is in deze zone verboden

twee geblokte vlag

In de zone tussen deze twee vlaggen mag watersport worden beoefend, zwemmen of baden is in deze zone verboden !