Toerisme Startpagina Callantsoog
Banner450jr

Een portal met toeristische links

Nieuws: Callantsoog 450 jaar

"Wij ontvangen u graag in het gezelligste kustdorp van Noord-Holland"

Een mui is simpel gezegd een geul tussen twee zandbanken in waar het water in een sterke stroming richting zee wil.
Wat moet ik doen als ik in een mui terecht kom? Als je in een mui terechtkomt, moet je ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust zal doen afdrijven. Het belangrijkste is: rustig blijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp. Laat je met de stroming meedrijven. Probeer nooit tegen de stroming in te zwemmen; dan raak je vermoeid en loop je een verhoogde kans om verder in de problemen te komen! Het belangrijkste is te blijven drijven. Wie goed kan zwemmen, kan parallel aan de kust gaan zwemmen; zo kom je uit de mui. Als dit niet lukt: laat je rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af. En wacht op hulp.

  Op een oude terp ligt de West-Friese marktstad Schagen.

SlotKerk Schagen

De smalle winkelstaatjes, het gezellige marktplein, het mooie slot schagen en de vriendelijke gastvrijheid van de inwoners zorgen voor een gemoedelijke sfeer in de stad. Kom cultuur snuiven, een terrasje pakken of gewoon een dagje shoppen. Wandel door de oude straatjes en geniet van al het moois dat hier door de eeuwen heen is opgebouwd.
Gemeente Schagen heeft een rijke historie met veel ontwikkelingen rondom de kust, stad en het platteland. Om een stukje Authentiek Holland te zien, voelen en ruiken ben je in deze regio aan het goede adres! De historie is nog zichtbaar bij de buitenplaatsen aan de Grote Sloot, de stolpboerderijen en in de pittoreske dorpjes: Valkkoog en Eenigenburg.
Zo staat in't Zand "Korenmolen De Hoop"
die in de 17de eeuw is gebouwd als volmolen "De Haan" in het toenmalige Soeterwoude onder de rook van Leiden. In 1865 is de molen verplaatst naar 't Zand. De molen heeft een indrukwekkende geschiedenis en is de moeite waard om te bezichtigen!

Of je nou een actieve of een rustige dag wil, er zijn genoeg mogelijkheden in de gemeente Schagen!

Fietsen & wandelen

Wie écht Holland wil ontdekken op de fiets of wandelend moet in gemeente Schagen wezen. Wandel of fiets door de duinen, langs het strand, over de Westfriese Omringdijk maar ook de uitgestrekte weilanden zijn prachtig om doorheen te wandelen of fietsen.

Website: Fietsen & Wandelen in Schagen

Winkelen

In Schagen en de gezellige omliggende dorpen kun je heerlijk winkelen. Loop door de straatjes met bijzondere winkels en boetiekjes. Ook de bekende winkelketens zijn aanwezig. En als het wat minder lekker weer is, kun je overdekt winkelen bij het Makado.
Ook de kustplaats Callantsoog heeft een gezellig centrum met leuke winkels waar je naar hartenlust kunt shoppen.

Website: Een dagje shoppen in Schagen en omgeving

Strand & duin

Langs de Noordzeekust liggen de prachtige brede en schone stranden van Callantsoog, Petten, Groote Keeten en Sint Maartenszee. De kust is ruim 17,5 kilometer lang. Met het hele gezin heerlijk een dagje naar het strand of plak er een overnachting aan vast bij een van de accommodaties die vlakbij liggen.

Website: Strand & duin in en vlakbij Schagen

Waterrecreatie

Wat is er heerlijker dan op een mooie dag genieten van de frisse buitenlucht? En nog beter: ga op een warme dag lekker het water op! Huur of pak je eigen sloep, zeilboot, roeiboot, kano, surfplank of catamaran. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij de verschillende bedrijven kun je terecht om een bootje te huren. Bekijk ook de vaarroutes en doorkruis het prachtige gebied. Of ga mee op een excursie en geniet van een mooie dag op het water.

Website: Waterrecreatie in Schagen

Natuur & bos in Schagen

Trek de natuur in voor een heerlijke wandeling of een mooie fietstocht. In de omgeving van Schagen zal je zeker genieten van de prachtige natuurgebieden. Van de duinen tot de bossen, van de polders tot de stranden, er is genoeg om te ontdekken. Wie weet sta je zelfs wel oog in oog met een van de vele dieren die hier wonen.

Website: Ontdek de prachtige natuurgebieden

Dagje uit met kinderen

Ook voor kinderen is er in regio Schagen genoeg te doen. Of je nu een dagje weggaat of vakantie viert, er zijn vele attractieparken en evenementen die ervoor zorgen dat kinderen een onvergetelijke tijd hebben. Naast de attractieparken zullen kinderen zich ook uitstekend vermaken op het strand en in de duinen. Of wat dacht je van een dagje dierentuin, heerlijk kanoën in de omgeving of leren surfen?

Website: Genoeg te beleven voor kinderen

Musea & Erfgoed

De stad Schagen heeft een rijke historie, met als centrale punt; de markt. Nabij de markt vind je bijzondere gebouwen en stolpen zoals museum Vreeburg waar het belangrijke verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de stad wordt verteld.
De strijd tegen het water vind je in Het Westfriese landschap terug. Lange tijd heeft dit gebied onder invloed gestaan van de zee. Toen in de late middeleeuwen de bevolking steeds meer toenam ging men zich structureel beschermen tegen het water. Dijken werden aaneengesloten tot de uiteindelijke Westfriese Omringdijk ontstond.

Wesite: Cultureel genieten in Schagen en omgeving

Plaatsen

Gemeente Schagen ligt gedeeltelijk in de regio Westfriesland en bestaat uit de stad Schagen en onder andere de kustplaatsen Callantsoog, Groote Keeten, Petten en Sint Maartenszee. Tussen de kust en de stad Schagen liggen veel bollenvelden, die in het voorjaar voor prachtig gekleurde vergezichten zorgen.

Website: Callantsoog

Website: Groote Keeten

Website: Petten aan zee

Website: Marktstad Schagen

Website: Sint Maartenszee

Website: Warmenhuizen