Toerisme Startpagina Callantsoog
Banner450jr

Een portal met toeristische links

Nieuws: Callantsoog 450 jaar

"Wij ontvangen u graag in het gezelligste kustdorp van Noord-Holland"

Een mui is simpel gezegd een geul tussen twee zandbanken in waar het water in een sterke stroming richting zee wil.
Wat moet ik doen als ik in een mui terecht kom? Als je in een mui terechtkomt, moet je ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust zal doen afdrijven. Het belangrijkste is: rustig blijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp. Laat je met de stroming meedrijven. Probeer nooit tegen de stroming in te zwemmen; dan raak je vermoeid en loop je een verhoogde kans om verder in de problemen te komen! Het belangrijkste is te blijven drijven. Wie goed kan zwemmen, kan parallel aan de kust gaan zwemmen; zo kom je uit de mui. Als dit niet lukt: laat je rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af. En wacht op hulp.

Groote keeten

Even ten noorden van de beroemde badplaats Callantsoog ligt Groote Keeten aan het breedste strand van de regio. Vanuit het dorp wandel je door de duinen naar het strand, waar als vanzelf de ‘ontspan-modus’ aangaat. Een ruisende zee, overvliegende meeuwen en die heerlijke zilte lucht waar de Noordzee zo beroemd om is, zorgen onmiddellijk voor een kalm gevoel. Het dorpje telt slechts driehonderd inwoners, maar in de zomer komt dit deze kustplaats pas écht volledig tot bloei en reizen de badgasten deze kant uit. Voor iedereen heeft het gastvrije dorp wel een bed. Er is een mooi aangelegde camping met overdekt zwembad, een aantal mini-campings, appartementen en bungalowparken.

Een stukje geschiedenis

Groote Keeten heette eigenlijk van oorsprong Dubbelduijn, Het dorp is gebouwd op de restanten van het overspoelde eiland ’t Oghe. Het gebied waarin het nu ligt werd bedijkt rond 1600, de bedijking liep tot aan Huisduinen. De polders waren een belangrijke basis voor de latere drooglegging van de polders Anna Paulownapolder en Wieringerwaard.

Het plaatsje groeide mede daardoor uit van een buurtschap tot een dorp. In 1610 werd er een soort raadhuis, “bekwame keet” op de Helmdijk gezet. Zo kwam de naam Groote Keeten tot stand en verloor de buurtschap haar oorspronkelijke naam.

’t Botgat is een belangrijke plek niet alleen vanwege duinvorming in de weilanden, maar ook omdat het een zwaartepunt is geweest van de landing van de Engelse en Russische legers in 1799, ten tijde van de Bataafse Republiek. Er is zeer zwaar gevochten waarbij vele doden zijn gevallen. De opslagplaats wordt in de volksmond het Russenkerkhof genoemd. Op de naastgelegen dijk zijn namelijk vele soldaten in de haast begraven.

Een andere belangrijke plek in het gebied was de zeearm Heersdiep. Deze zeearm was een bekende schuilplek voor schepen, die anders op de Noordzee voeren, als het erg slecht weer was. Tegenwoordig is het een polder, met vooral boerderijen.
Bron: Wikipedia

Landshap rond Groote Keeten

Voor veel Noord-Hollanders houden de duinen op bij Schoorl. Wat daarboven ligt is toch niet meer dan zeewering. Een misverstand. Tussen Callantsoog en Den Helder ligt een duingebied met een heel aparte schoonheid. Deze Noordduinen zijn voor fijnproevers. Grijze duinen worden ze genoemd, een zeldzaam soort open en weids landschap. Ten westen van de steile duinhellingen ligt de Noordzee en het strand. Hier kun je heerlijk wandelen, druk is het er bijna nooit. Aan de andere kant ligt het vlakke polderlandschap met bollenvelden, lage duintjes en vogelrijke plassen.

Een landschap van duinen, strand en bollenland

Wandelgebied tussen Julianadorp en Groote Keeten

Wandel lekker door de duinen langs de kust in de omgeving van Julianadorp, laat de zilte zeewind door je haren waaien en geniet van het eindeloze uitzicht over de zee. Het eerste gedeelte van de route neemt je mee langs de kust. Na zo’n drie kilometer wandelen kom je uit bij het dorp Groote Keeten

Wandelen door de duinen

Fietsroute Wieringermeer - Groote Keeten

Wie een lange fietsroute een uitdaging vind kan van Wieringermeer naar Groote Keeten fietsen. Deze 65 kilometer lange route brengt je door diverse landschappen en eindigt bij het strand.

Fietsen door diverse landschappen

Fietsroute door de kop

Fiets langs de kust van de Noordzee door het prachtige duingebied. Vanaf 't Zand ga je naar Groote Keeten en vervolgens naar Den Helder. Via Breezand en Anna Paulowna ga je weer terug.

Fietsroute door de Kop

Fietsroute Langs poldermolens

De eerste kilometers rij je in de luwte achter de duinen. Daarna ga je de Zijpepolder in waar je verschillende poldermolens ziet. Via Groote Keeten kom je weer bij je startpunt.

Fiets langs de poldermolens

Nollen van Abbestede

In het binnenduinrandgebied tussen de dorpskern van Callantsoog en Groote Keeten liggen de Nollen van Abbestede. Een stuk leuk golvend duinland tussen de akkers. Nollen zijn oude duinen die vroeger overal lagen in de Kop van Noord-Holland. Het grootste deel van het gebied is dan ook gevormd door wind en zee. Er is bijzondere duinflora te zien. Tijdens een wandeling kun je dit nollenland overzien. Vanuit de uitkijktoren heb je helemaal een mooi overzicht.

informatie over het Nollenland van Abbestede

Strand van Groote Keeten

Het strand van Groote Keeten is een van de rustigste en breedste stranden van Noord-Holland.
Zelfs op de drukste dagen van het jaar vind je hier een gratis parkeerplek
Het strand van Groote Keeten is net als het strand van Callantsoog een echt familiestrand! Het strand heeft goede voorzieningen en heeft veel toezicht door een reddingsbrigade. De kwaliteit van het zwemwater is goed en het strand van Groote Keeten wordt goed schoon gehouden.

Strand van Groote Keeten

Strandpaviljoen ‘t Klavertje 4

Gezellig strandpaviljoen in Groote Keeten. Ook voor feesten en partijen is Strandpaviljoen T Klavertje 4 een fantastische locatie. In overleg met u regelen wij het eten, het drinken, maar ook de aankleding, de muziek, eventueel de opvang van uw kinderen of het invullen van uw evenement.
Voorbeelden van evenementen:

- Exposities
- BBQ-en
- Mosselfeesten
- Trouwen
- Kinderfeestjes
- Babyshowers
- Verjaardag vieren
- Personeelsfeestje
- Exposities

Informeer bij 't klavertje 4

De Princen Keet

Restaurant waar je heerlijk ongedwongen kunt zitten. De prachtige locatie is uniek, eigentijds en huiselijk.

Restaurant op een unieke locatie...

Minicamping 't Landleven

Mincamping 't Landleven in Callantsoog / Groote Keeten is een gezellige boerencamping met ongeveer 50 melkkoeien, circa 20 pinken en kalveren en een pensionstal. In het voor- naseizoen kun je rustig genieten van de ruime, beschutte en zonnige plaatsen.Het hoogseizoen helpen jonge gasten de boer en boerin met de koeien. Zij mogen mee met het halen van de koeien uit de weide, het melken van de koeien in de melkput en/of de fles geven van onze kalveren.

Mincamping 't Landleven in Callantsoog