Toeristische portal Callantsoog

Waarschuwing

Groote Keeten

Even ten noorden van de beroemde badplaats Callantsoog ligt Groote Keeten aan het breedste strand van de regio. Vanuit het dorp wandel je door de duinen naar het strand, waar als vanzelf de ‘ontspan-modus’ aangaat. Een ruisende zee, overvliegende meeuwen en die heerlijke zilte lucht waar de Noordzee zo beroemd om is, zorgen onmiddellijk voor een kalm gevoel. Het dorpje telt slechts driehonderd inwoners, maar in de zomer komt dit deze kustplaats pas écht volledig tot bloei en reizen de badgasten deze kant uit. Voor iedereen heeft het gastvrije dorp wel een bed. Er is een mooi aangelegde camping met overdekt zwembad, een aantal mini-campings, appartementen en bungalowparken.

Groote Keeten heette ooit Dubbelduijn. Het dorp is gebouwd op de restanten van het overspoelde eiland ‘t Oghe. In Groote Keeten zijn deze restanten nog heel mooi zichtbaar. Oorspronkelijk was Groote Keeten een buurtje van dijk- en polderwerkers. In 1600 werd begonnen met de aanleg van de Zanddijk van hier naar Huisduinen, met name om de net ingepolderde Wieringerwaard te beschermen. In 1610 werd er een soort raadhuis, ‘Bekwame keet’ op de Helmdijk gezet. Deze keet was het begin van het buurtschap Groote Keeten.

Landshap rond Groote Keeten

Voor veel Noord-Hollanders houden de duinen op bij Schoorl. Wat daarboven ligt is toch niet meer dan zeewering. Een misverstand. Tussen Callantsoog en Den Helder ligt een duingebied met een heel aparte schoonheid. Deze Noordduinen zijn voor fijnproevers. Grijze duinen worden ze genoemd, een zeldzaam soort open en weids landschap. Ten westen van de steile duinhellingen ligt de Noordzee en het strand. Hier kun je heerlijk wandelen, druk is het er bijna nooit. Aan de andere kant ligt het vlakke polderlandschap met bollenvelden, lage duintjes en vogelrijke plassen.

Een landschap van duinen, strand en bollenland

Wandelgebied tussen Julianadorp en Groote Keeten

Wandel lekker door de duinen langs de kust in de omgeving van Julianadorp, laat de zilte zeewind door je haren waaien en geniet van het eindeloze uitzicht over de zee. Het eerste gedeelte van de route neemt je mee langs de kust. Na zo’n drie kilometer wandelen kom je uit bij het dorp Groote Keeten

Wandelen door de duinen

Fietsroute Wieringermeer - Groote Keeten

Wie een lange fietsroute een uitdaging vind kan van Wieringermeer naar Groote Keeten fietsen. Deze 65 kilometer lange route brengt je door diverse landschappen en eindigt bij het strand.

Fietsen door diverse landschappen

Fietsroute door de kop

Fiets langs de kust van de Noordzee door het prachtige duingebied. Vanaf 't Zand ga je naar Groote Keeten en vervolgens naar Den Helder. Via Breezand en Anna Paulowna ga je weer terug.

Fietsroute door de Kop

Fietsroute Langs poldermolens

De eerste kilometers rij je in de luwte achter de duinen. Daarna ga je de Zijpepolder in waar je verschillende poldermolens ziet. Via Groote Keeten kom je weer bij je startpunt.

Fiets langs de poldermolens

Nollen van Abbestede

In het binnenduinrandgebied tussen de dorpskern van Callantsoog en Groote Keeten liggen de Nollen van Abbestede. Een stuk leuk golvend duinland tussen de akkers. Nollen zijn oude duinen die vroeger overal lagen in de Kop van Noord-Holland. Het grootste deel van het gebied is dan ook gevormd door wind en zee. Er is bijzondere duinflora te zien. Tijdens een wandeling kun je dit nollenland overzien. Vanuit de uitkijktoren heb je helemaal een mooi overzicht.

informatie over het Nollenland van Abbestede

Strand van Groote Keeten

Het strand van Groote Keeten is een van de rustigste en breedste stranden van Noord-Holland.
Zelfs op de drukste dagen van het jaar vind je hier een gratis parkeerplek
Het strand van Groote Keeten is net als het strand van Callantsoog een echt familiestrand! Het strand heeft goede voorzieningen en heeft veel toezicht door een reddingsbrigade. De kwaliteit van het zwemwater is goed en het strand van Groote Keeten wordt goed schoon gehouden.

Strand van Groote Keeten

Strandpaviljoen ‘t Klavertje 4

Gezellig strandpaviljoen in Groote Keeten. Ook voor feesten en partijen is Strandpaviljoen T Klavertje 4 een fantastische locatie. In overleg met u regelen wij het eten, het drinken, maar ook de aankleding, de muziek, eventueel de opvang van uw kinderen of het invullen van uw evenement.
Voorbeelden van evenementen:

- Exposities
- BBQ-en
- Mosselfeesten
- Trouwen
- Kinderfeestjes
- Babyshowers
- Verjaardag vieren
- Personeelsfeestje
- Exposities

Informeer bij 't klavertje 4

De Princen Keet

Restaurant waar je heerlijk ongedwongen kunt zitten. De prachtige locatie is uniek, eigentijds en huiselijk.

Restaurant op een unieke locatie...

Minicamping 't Landleven

Mincamping 't Landleven in Callantsoog / Groote Keeten is een gezellige boerencamping met ongeveer 50 melkkoeien, circa 20 pinken en kalveren en een pensionstal. In het voor- naseizoen kun je rustig genieten van de ruime, beschutte en zonnige plaatsen.Het hoogseizoen helpen jonge gasten de boer en boerin met de koeien. Zij mogen mee met het halen van de koeien uit de weide, het melken van de koeien in de melkput en/of de fles geven van onze kalveren.

Mincamping 't Landleven in Callantsoog

 

Gemeente Schagen

  Op een oude terp ligt de West-Friese marktstad Schagen.

SlotKerk Schagen

De smalle winkelstaatjes, het gezellige marktplein, het mooie slot schagen en de vriendelijke gastvrijheid van de inwoners zorgen voor een gemoedelijke sfeer in de stad. Kom cultuur snuiven, een terrasje pakken of gewoon een dagje shoppen. Wandel door de oude straatjes en geniet van al het moois dat hier door de eeuwen heen is opgebouwd.
Gemeente Schagen heeft een rijke historie met veel ontwikkelingen rondom de kust, stad en het platteland. Om een stukje Authentiek Holland te zien, voelen en ruiken ben je in deze regio aan het goede adres! De historie is nog zichtbaar bij de buitenplaatsen aan de Grote Sloot, de stolpboerderijen en in de pittoreske dorpjes: Valkkoog en Eenigenburg.
Zo staat in't Zand "Korenmolen De Hoop"
die in de 17de eeuw is gebouwd als volmolen "De Haan" in het toenmalige Soeterwoude onder de rook van Leiden. In 1865 is de molen verplaatst naar 't Zand. De molen heeft een indrukwekkende geschiedenis en is de moeite waard om te bezichtigen!

Of je nou een actieve of een rustige dag wil, er zijn genoeg mogelijkheden in de gemeente Schagen!

Fietsen & wandelen

Wie écht Holland wil ontdekken op de fiets of wandelend moet in gemeente Schagen wezen. Wandel of fiets door de duinen, langs het strand, over de Westfriese Omringdijk maar ook de uitgestrekte weilanden zijn prachtig om doorheen te wandelen of fietsen.

Website: Fietsen & Wandelen in Schagen

Winkelen

In Schagen en de gezellige omliggende dorpen kun je heerlijk winkelen. Loop door de straatjes met bijzondere winkels en boetiekjes. Ook de bekende winkelketens zijn aanwezig. En als het wat minder lekker weer is, kun je overdekt winkelen bij het Makado.
Ook de kustplaats Callantsoog heeft een gezellig centrum met leuke winkels waar je naar hartenlust kunt shoppen.

Website: Een dagje shoppen in Schagen en omgeving

Strand & duin

Langs de Noordzeekust liggen de prachtige brede en schone stranden van Callantsoog, Petten, Groote Keeten en Sint Maartenszee. De kust is ruim 17,5 kilometer lang. Met het hele gezin heerlijk een dagje naar het strand of plak er een overnachting aan vast bij een van de accommodaties die vlakbij liggen.

Website: Strand & duin in en vlakbij Schagen

Waterrecreatie

Wat is er heerlijker dan op een mooie dag genieten van de frisse buitenlucht? En nog beter: ga op een warme dag lekker het water op! Huur of pak je eigen sloep, zeilboot, roeiboot, kano, surfplank of catamaran. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij de verschillende bedrijven kun je terecht om een bootje te huren. Bekijk ook de vaarroutes en doorkruis het prachtige gebied. Of ga mee op een excursie en geniet van een mooie dag op het water.

Website: Waterrecreatie in Schagen

Natuur & bos in Schagen

Trek de natuur in voor een heerlijke wandeling of een mooie fietstocht. In de omgeving van Schagen zal je zeker genieten van de prachtige natuurgebieden. Van de duinen tot de bossen, van de polders tot de stranden, er is genoeg om te ontdekken. Wie weet sta je zelfs wel oog in oog met een van de vele dieren die hier wonen.

Website: Ontdek de prachtige natuurgebieden

Dagje uit met kinderen

Ook voor kinderen is er in regio Schagen genoeg te doen. Of je nu een dagje weggaat of vakantie viert, er zijn vele attractieparken en evenementen die ervoor zorgen dat kinderen een onvergetelijke tijd hebben. Naast de attractieparken zullen kinderen zich ook uitstekend vermaken op het strand en in de duinen. Of wat dacht je van een dagje dierentuin, heerlijk kanoën in de omgeving of leren surfen?

Website: Genoeg te beleven voor kinderen

Musea & Erfgoed

De stad Schagen heeft een rijke historie, met als centrale punt; de markt. Nabij de markt vind je bijzondere gebouwen en stolpen zoals museum Vreeburg waar het belangrijke verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de stad wordt verteld.
De strijd tegen het water vind je in Het Westfriese landschap terug. Lange tijd heeft dit gebied onder invloed gestaan van de zee. Toen in de late middeleeuwen de bevolking steeds meer toenam ging men zich structureel beschermen tegen het water. Dijken werden aaneengesloten tot de uiteindelijke Westfriese Omringdijk ontstond.

Wesite: Cultureel genieten in Schagen en omgeving

Plaatsen

Gemeente Schagen ligt gedeeltelijk in de regio Westfriesland en bestaat uit de stad Schagen en onder andere de kustplaatsen Callantsoog, Groote Keeten, Petten en Sint Maartenszee. Tussen de kust en de stad Schagen liggen veel bollenvelden, die in het voorjaar voor prachtig gekleurde vergezichten zorgen.

Website: Callantsoog

Website: Groote Keeten

Website: Petten aan zee

Website: Marktstad Schagen

Website: Sint Maartenszee

Website: Warmenhuizen

Kop van Noord-Holland

Een dagje naar de Kop van Noord-Holland is altijd een goed idee. Of je een actieve dag wilt of juist de rust op wil zoeken in de natuur, het kan allemaal. Slenteren door oer-Hollandse dorpen, naar het wad, fietsen, wandelen, varen of naar een museum; in de Kop zul je je niet vervelen.
De Kop van Noord-Holland staat garant voor een grote ontdekkingsreis door de natuur voor de kinderen. Klimmen in de duinen, avontuurlijke kanoroutes, doe-, beleef en ontdektuinen, stoere marineverhalen of schatgraven op het strand. Exotische dierentuinen, oude verdedigingsforten in de duinen of een even leerzame als spannende tocht op de wadden.