Toerisme Startpagina Callantsoog
Banner450jr

Een portal met toeristische links

Nieuws: Callantsoog 450 jaar

"Wij ontvangen u graag in het gezelligste kustdorp van Noord-Holland"

Een mui is simpel gezegd een geul tussen twee zandbanken in waar het water in een sterke stroming richting zee wil.
Wat moet ik doen als ik in een mui terecht kom? Als je in een mui terechtkomt, moet je ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust zal doen afdrijven. Het belangrijkste is: rustig blijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp. Laat je met de stroming meedrijven. Probeer nooit tegen de stroming in te zwemmen; dan raak je vermoeid en loop je een verhoogde kans om verder in de problemen te komen! Het belangrijkste is te blijven drijven. Wie goed kan zwemmen, kan parallel aan de kust gaan zwemmen; zo kom je uit de mui. Als dit niet lukt: laat je rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af. En wacht op hulp.

 

In In de Kop van Noord-Holland vind je de mooiste, rustigste en schoonste stranden van Nederland. Rij je van zuid naar noord – of van noord naar zuid – dan vind je langs de N9 maar liefst 7 afslagen die je leiden naar de prachtige kust

Afslag Petten

Petten zou zijn ontstaan in 739. De naam verwijst naar de drie putten die zich ter plaatse bevonden. Al in 1388 was er sprake van een zanddijk tussen Petten en 't Oghe (Callantsoog). Bijde Sint-Elisabethsvloed van 1421 werd Petten geheel weggeslagen. In 1432 werd een slaperdijk achter de duinen aangelegd en vanaf 1506 vond actieve kustverdediging plaats. Toch spoelden in 1625 meer dan 100 huizen weg. In 1793 werd begonnen met de aanleg van de Hondsbossche Zeewering.

Bezoek: Het dorp Petten

Afslag Sint Maartenszee

Dit dorpje, dat door het navigatiesysteem niet wordt gevonden, is een echt vakantiedorp. Er wonen heel weinig mensen maar bestaat uit meerdere vakantieparken en campings. Door het prachtige duingebied wandel je in 10 minuten naar het heerlijk brede strand. Sint Maartenszee ligt in het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. In het voorjaar is de omgeving van Sint Maartenszee een ware kleurenpracht als achtereenvolgens de krokus-, narcissen-, hyacinten- en tulpenvelden tot bloei komen.

Bezoek: Het dorp Sint Maartenszee

Afslag Callantsoog

Het dorp Callantsoog ontstond op de plaats van het middeleeuwse Callinghe op 't Oghe, een eiland voor de kust van West-Friesland, dat in 1570 door de Zuiderzee werd overspoeld. Door inpoldering heeft het dorp aansluiting gekregen met het vasteland.

De naam Callinghe is mogelijk afkomstig van de Vikingen die zich hier rond 900 zouden hebben gevestigd. Maar meer waarschijnlijk is dat het een afleiding is van de Friese mansnaam Kalle. Het tweede deel van de naam, Oghe, betekent eiland en is later toegevoegd.

Bezoek: Het dop Callantsoog

Afslag Groote Keeten

Groote Keeten heette ooit Dubbelduijn. Het dorp is gebouwd op de restanten van het overspoelde eiland 't Oghe. In Groote Keeten zijn deze restanten nog heel mooi zichtbaar. Oorspronkelijk was Groote Keeten een buurtje van dijk- en polderwerkers.

In 1600 werd begonnen met de aanleg van de Zanddijk van hier naar Huisduinen, met name om de net ingepolderde Wieringerwaard te beschermen. In 1610 werd er een soort raadhuis, 'Bekwame keet' op de Helmdijk gezet. Deze keet was het begin van het buurtschap Groote Keeten.

Bezoek Het dorp Groote Keeten

Afslag Julianadorp

In het voorjaar is de kustplaats omgetoverd tot een grote bloemenzee en geniet je van de vele bloeiende bollenvelden. Dat je zoveel prachtig gekleurde velden ziet is niet zo gek. Julianadorp ligt namelijk is het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld!

Maar Julianadorp heeft nog veel meer. Fiets of wandel door de duinen met de Noordzee op de achtergrond, langs uitgestrekte velden of geniet van een welverdiende stop bij een van de horecagelegenheden onderweg.

Liever een dag aan zee? Ga met het hele gezin naar het strand en bouw samen de mooiste zandkastelen of geniet van een drankje met uitzicht op zee bij één van de strandpaviljoens.

Bezoek: Het dorp Julianadorp

Afslag Huisduinen

Er even lekker tussenuit? Je hoeft niet altijd ver te reizen om een leuke stad te bezoeken. Ontdek Alkmaar: cultuurhistorische stad tussen het groen en de kust. Laat je verrassen door het culturele aanbod en de historische verhalen. Fiets door het polderlandschap en langs pittoreske dorpen van het Land van Leeghwater of door de duinen naar de kust. Wanneer kom jij naar Alkmaar?

Bezoek: Het dorp Huisduinen

Afslag Den Helder

Den Helder, een robuuste vesting met een even onuitwisbare als onbetwiste (maritieme) historie en traditie. Puur, stoer, robuust, misschien zelfs een tikkeltje rauw. Dat is Den Helder. Als poort van Holland biedt het toegang tot een grote verscheidenheid aan verborgen parels.

Maar ook om te recreëren, te ontspannen en te genieten van de natuur, het cultureel historisch erfgoed en de gezellige horeca ben je in Den Helder op de juiste plek. Bezoek bijvoorbeeld de verschillende musea zoals het Marinemuseum, Reddingmuseum, Fort Kijkduin en openluchtmuseum Kunst- en Natuurproject De Nollen.

Beleef de stad vanaf het water tijdens een vaartocht met gids langs de Stelling Den Helder en zie verschillende forten en bunkers. Of wandel door de indrukwekkende Japanse tuin in de Hortus Overzee.

In 1811 bezocht Napoleon Nederland. Van Den Helder wilde hij een grote marinehaven maken, die beter beschermd moest worden. Er werden verdedigingsforten gebouwd en op Texel werden de forten verbeterd. Napoleon wilde namelijk van Den Helder het Gibraltar van het Noorden maken.

Bezoek: De stad Den Helder