Over Callantsoog

Het huidige Callantsoog ontstond nadat een stormvloed in 1570 een oudere nederzetting op het toenmalige eiland 't Oghe had verwoest. Een deel van de bevolking voegde zich bij de watergeuzen en circa 150 personen vluchtten naar het buurtschap 'Sevenhuysen' in een duinvallei. Hier werd een nieuwe nederzetting gesticht: Callantsoog. In 1580 begon men met de bouw van een kerk, waarvoor de stenen van de kerk uit het oude dorp werden gebruikt.
Er vonden diverse bedijkingen van het achter de duinen liggende land plaats,waardoor het dorp aansluiting kreeg met het vasteland.

De oudste en mooiste badplaats

Callantsoog ligt direct aan zee in het noordelijk deel van de Noord Hollandse kust, tussen Alkmaar en Den Helder en staat bekend als een van de oudste en mooiste badplaatsen van ons land. Callantsoog is een kleine, rustige badplaats. Wie op zoek is naar rust en ontspanning is hier aan het juiste adres. Wanneer je voorbij de hoge duinen bent, zie je het prachtige, brede zandstrand. Hier wappert De Blauwe Vlag, wat staat voor een schoon en veilig strand. Op het strand van Callantsoog zijn er sanitaire voorzieningen aanwezig en is veel toezicht door de reddingsbrigade 'Paal 13'. Het zwemwater van de kustplaats is van een zeer goede kwaliteit en het strand wordt goed schoon gehouden. Het zandstrand van de kustplaats breed en kilometers lang. Perfect voor lange romantische strandwandelingen of een dagje samen genieten bij mooi weer.
Bij één van de vele strandpaviljoens kun je heerlijk lunchen of een ijsje halen. Een aantal strandpaviljoens is het gehele jaar door geopend, zodat je er in het najaar na een frisse strandwandeling kunt opwarmen. Uniek is de ligging van het centrum van Callantsoog. Vanaf het strand even het duin op en af en je komt midden in het gezellige centrum. Er zijn veel winkeltjes, terrasjes en restaurants rondom het mooie dorpsplein en de meeste winkels zijn het hele jaar op zondag open.

Toeristisch informatiepunt

Evenementen in Callantsoog

Tijdens de zomerperiode worden er in het dorp en op het strand dagelijks diverse evenementen georganiseerd. Bijvoorbeeld diverse activiteiten op het strand zoals beachvolleybal en een Fiets- & Hardloop spektakel: X-Callantsoog. Op het dorpsplein van Callantsoog is er in het hoogseizoen elke woensdagavond een braderie. Callantsoog is een echt vakantiedorp, het is niet alleen leuk om te bezoeken in de zomer, maar ook in de herfstvakantie of de kerstvakantie. Lekker uit te waaien op het strand van Callantsoog en daarna vis of een snack eten op het dorpsplein!

Eerste officiële naaktstrand

Voor de naturisten is er ruimte, iets ten zuiden ligt het eerste officiële naaktstrand van Nederland. Callantsoog heeft een naaktstrand van ongeveer 2,5 km lang. Het is één van de grootse naaktstranden van Nederland. Naaktrecreatie is hier dan ook toegestaan. Je treft het naaktstrand tussen paal 14,50 en 16,80. Op de borden staat dit ook goed aangegeven. Op dit stuk strand is verder geen bewaking. Let dus goed op je eigen veiligheid als je gaat zwemmen in de zee. Op dit naaktstrand tref je het strandpaviljoen 'Zilte Zucht'. In het strandpaviljoen is een toilet aanwezig. Op het terras van dit strandpaviljoen is het niet toegestaan om naakt te recreëren.

Honden en Paarden op het strand van Callantsoog

Honden: 1 oktober – 1 mei toegestaan op het strand. 1 mei – oktober tussen 07:00 en 19:00 alleen aangelijnd.

Paarden:  1 september t/m 30 april is het in Callantsoog en Julianadorp de hele dag toegestaan om paard te rijden op het strand. Vanaf 1 mei t/m eind September is het strand alleen 's ochtends tot 09.00 en 's avonds na 19:00 uur toegankelijk voor ruiters.

Parkeren en Openbaarvervoer

Parkeren van je auto is mogelijk in Callantsoog maar houd er wel rekening mee dat het bij mooie dagen erg druk kan zijn met auto's. Het is dan niet altijd mogelijk om je auto te parkeren. In Callantsoog zijn maar liefst zes parkeerterreinen. Parkeren in het centrum is wel mogelijk maar het aaantal plekken is beperkt en de blauwe kaart is verplicht! *Let er op dat je de auto op dat je de auto alleen op de aangewezen parkeerplaatsen zet, om te voorkomen dat je na een dagje strand een parkeerbon onder de ruitenwisser aantreft. Op mooie en drukke dagen controleerd de politie vaak.

Het parkeren is in Callantsoog gelukkig gratis. Op het Dorpsplein heb je van 1 april t/m 31 oktober tussen 09.00 en 19.00 uur wel een blauwe kaart nodig. Je mag daar dan maximaal één uur je auto parkeren.

Openbaarvervoer

In Callantsoog rijden bussen van Connexxion naar Schagen van maandag t/m vrijdag en in het weekend rijdt "Overal FLEX". (zie Connexxion

 
Callantsoog is een echte aanrader voor een vakantie, weekendje weg of een dagje strand.

Andere websites:

Alarmnummers in Callantsoog

 Hier staan de telefoonnumers vermeld welke u kunt gebruiken bij een noodsituatie tijdens uw vakantie in Callantsoog.

Noodhulpdiensten

Spoed: 112

Politie géén spoed

0900 8844

Huisartsenpost Schagen

De huisartsenpost is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 8.00 uur. Op zaterdag en zondag en op officiële feestdagen is de huisartsenpost 24 uur per dag geopend.

Grotewallerweg 1
1742 NM Schagen

0224-224040('s avonds, 's nachts en weekend)

bellen

Huisarts / Apotheek

(in Callantsoog)

0224 581290

 huisarts bellen

0224 581790

Spoedgeval bellen

Reddingsbrigade Paal13

(in Callantsoog)

0224 581608

bellen

Natuur in Callantsoog

"Natuurgebieden in Callantsoog"

Het Zwanenwater

Het Zwanenwater is een 604 hectare groot natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten ten zuiden van Callantsoog het bestaat uit vochtige duinvalleien, duinen met duingraslanden, duinheide en duinmeren. Voor het spotten van vogels moet je echt in het Zwanenwater zijn! Bij de duinmeren staan drie vogelkijkhutten. Volg de wandelroute (4,5 km) en je komt er vanzelf langs. Trekvogels vinden in de duinmeren voedsel en rust. In de winter zie je tientallen watervogels op de meren zoals smient, slobeend, grote zaagbek en met een beetje geluk grote zilverreigers. Op het Bokkeneiland in het Tweede Water broeden in het voorjaar honderden aalscholvers in een kolonie en zelfs enkele lepelaars. In april kun je de opvallende blauwborst horen zingen.

Uitlandse polder

De Uitlandse Polder is een prachtig stukje natuur nabij Callantsoog. De polder bezit veel bijzondere flora en fauna. De historische "nolletjes" zijn weer goed te zien en het oude verkavelingspatroon is ook weer zichtbaar. Je kunt hier vrij wandelen en genieten van de rust.

Nollenland van Abbestede

Bij het gehucht Abbestede ligt zomaar een stuk leuk golvend duinland tussen de akkers. Het zijn nollen, oude duinen die vroeger overal lagen in de kop van Noord-Holland. Het ziet er allemaal lekker wild uit. Er is bijzondere duinflora te zien. Tijdens een korte wandeling erlangs kunt u dit nollenland overzien. Vanuit de uitkijktoren heeft u helemaal een mooi overzicht.

Zandpolder

Naast dit nollenland ligt een ruig grasland dat is doorsneden door ondiepe plassen. Deze zijn gegraven om het landschap iets terug te geven van vroeger toen hier ook geulen liepen. De oude aardappelakker die hier lag is nu helemaal omgetoverd tot een uitstekend vogelgebied.
Via de halfverharde wegen door het gebied heb je een schitterend zicht op deze gebieden die vaak vol zitten met  allerlei soorten weidevogels. Eenden, ganzen, steltlopers, sterns en meeuwen in allerlei soorten zijn hier te zien. Ook de flora wordt steeds interessanter met ratelaar, orchideeën en parnassia.

  En in de trektijd kunnen hier allerlei interessante vogelsoorten landen zoals steenloper en bontbekplevier. Regelmatig zit hier dan een grauwe franjepoot. 

Kooibos

Het Kooibos dankt zijn naam aan de eendenkooi, die er in de 17e eeuw is aangelegd. Sinds 1973 zwaait Staatsbosbeheer de scepter over het Kooibos. Als natuurgebied is het bos vooral belangrijk vanwege de bijzondere plantengroei. Het Kooibos is toegankelijk tijdens excursies, waarbij je je moet aanmelden via staatsbosbeheer.nl

 

Toeristische Informatiepunt

Gemeente Schagen ligt gedeeltelijk in de regio Westfriesland en bestaat uit de stad Schagen en onder andere de kustplaatsen Callantsoog, Petten, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Op veel plekken in gemeente Schagen zijn toeristische informatiepunten. Dit zijn de plekken waar je je kan laten inspireren en informeren over wat er te zien, te doen en te beleven is. Van dorp tot stad, in streek en regio.

Callantsoog

SyltLifestyle
Dorpsplein 16
1759 GN Callantsoog

0224 - 58 23 11

bellen

  SyltLifestyle

Schagen

Boekhandel Plukker
Gedempte Gracht 71-75
1741 GB Schagen

0224 212 941

bellen

  Boekhandel Plukker

Sint Maartenszee

Great vakantiehuizen
Belkmerweg 76 B
1753 KD Sint Maartenszee

06 5012300811

bellen

  Great vakantiehuizen

Schagen

Recreatiehaven Schagen
Lagedijkerweg 2b
1742 NB Schagen

0224 299 448

bellen

  Recreatiehaven Schagen

Sint Maartenszee

Camping Sint Maartenszee
Westerduinweg 34
1753 BA Sint Maartenszee

0224 561401

bellen

  Camping Sint Maartenszee

Petten

Camping Corfwater
Strandweg 3
1755 LA Petten

0226 381 981

bellen

  Camping Corfwater

Petten

Dorps Ontmoetingspunt
Zijperweg 1a
1755 NZ Petten

Geopend op ma, wo en vr van 9.30-12.00 uur

0226 383 132

bellen

  Dorps Ontmoetingspunt

Oger Kalender

promo kalender
© Simone Gerard Fotografie

Volgende week verschijnt de verjaardags kalender van Callantsoog. Een fullcolour kalender met foto's van Callantsoog, de zee, de duinen en al het moois dat Callantsoog te bieden heeft. Een voorpagina met foto's en 12 kalenderbladen met een grote foto en een kalendarium waar u uw verjaardagen kunt invullen. Een prachtig cadeau om te geven maar ook om zelf thuis op te hangen.

De kalender kost 18,95 (exclusief verzendkosten) en is verkrijgbaar via de volgende verkooppunten:

Simone Gerard Fotografie: , https://www.simonegerard.nl


DA Drogist Callantsoog


Albert Heijn Callantsoog


Blokker Callantsoog


Moos Callantsoog