Toerisme Startpagina Callantsoog
Banner450jr

Een portal met toeristische links

Nieuws: Callantsoog 450 jaar

"Wij ontvangen u graag in het gezelligste kustdorp van Noord-Holland"

Een mui is simpel gezegd een geul tussen twee zandbanken in waar het water in een sterke stroming richting zee wil.
Wat moet ik doen als ik in een mui terecht kom? Als je in een mui terechtkomt, moet je ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust zal doen afdrijven. Het belangrijkste is: rustig blijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp. Laat je met de stroming meedrijven. Probeer nooit tegen de stroming in te zwemmen; dan raak je vermoeid en loop je een verhoogde kans om verder in de problemen te komen! Het belangrijkste is te blijven drijven. Wie goed kan zwemmen, kan parallel aan de kust gaan zwemmen; zo kom je uit de mui. Als dit niet lukt: laat je rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af. En wacht op hulp.

Een stukje geschiedenis...

Het huidige Callantsoog ontstond nadat een stormvloed in 1570 een oudere nederzetting op het toenmalige eiland 't Oghe had verwoest. Een deel van de bevolking voegde zich bij de watergeuzen en circa 150 personen vluchtten naar het buurtschap 'Sevenhuysen' in een duinvallei. Hier werd een nieuwe nederzetting gesticht: Callantsoog. In 1580 begon men met de bouw van een kerk, waarvoor de stenen van de kerk uit het oude dorp werden gebruikt.
Er vonden diverse bedijkingen van het achter de duinen liggende land plaats,waardoor het dorp aansluiting kreeg met het vasteland.

 

Callantsoog

Callantsoog is de oudste en mooiste badplaats

Callantsoog ligt direct aan zee in het noordelijk deel van de Noord Hollandse kust, tussen Alkmaar en Den Helder en staat bekend als een van de oudste en mooiste badplaatsen van ons land. Callantsoog is een kleine, rustige badplaats. Wie op zoek is naar rust en ontspanning is hier aan het juiste adres. Wanneer je voorbij de hoge duinen bent, zie je het prachtige, brede zandstrand. Hier wappert De Blauwe Vlag, wat staat voor een schoon en veilig strand. Op het strand van Callantsoog zijn er sanitaire voorzieningen aanwezig en is veel toezicht door de reddingsbrigade 'Paal 13'. Het zwemwater van de kustplaats is van een zeer goede kwaliteit en het strand wordt goed schoon gehouden. Het zandstrand van de kustplaats breed en kilometers lang. Perfect voor lange romantische strandwandelingen of een dagje samen genieten bij mooi weer. Bij één van de vele strandpaviljoens kun je heerlijk lunchen of een ijsje halen. Een aantal strandpaviljoens is het gehele jaar door geopend, zodat je er in het najaar na een frisse strandwandeling kunt opwarmen. Uniek is de ligging van het centrum van Callantsoog.
Vanaf het strand even het duin op en af en je komt midden in het gezellige centrum. Er zijn veel winkeltjes, terrasjes en restaurants rondom het mooie dorpsplein en de meeste winkels zijn het hele jaar op zondag open.

 

Wordt lid van onze Facebook-groep!
Waar ligt badplaats Callantsoog?

Kerkje Callantsoog

Evenementen in Callantsoog

Tijdens de zomerperiode worden er in het dorp en op het strand dagelijks diverse evenementen georganiseerd. Bijvoorbeeld diverse activiteiten op het strand zoals een vliegerfeest, beachvolleybal of een Fiets- & Hardloop spektakel: X-Callantsoog. Op het dorpsplein van Callantsoog is er in het hoogseizoen elke woensdagavond een braderie. Callantsoog is een echt vakantiedorp, het is niet alleen leuk om te bezoeken in de zomer, maar ook in de herfstvakantie of de kerstvakantie lekker uit te waaien op het strand van Callantsoog en daarna vis of een snack eten op het dorpsplein!

Eerste officiële naaktstrand

Voor de naturisten is er ruimte, iets ten zuiden ligt het eerste officiële naaktstrand van Nederland. Callantsoog heeft een naaktstrand van ongeveer 2,5 km lang. Het is één van de grootse naaktstranden van Nederland. Naaktrecreatie is hier dan ook toegestaan. Je treft het naaktstrand tussen paal 14,50 en 16,80. Op de borden staat dit ook goed aangegeven. Op dit stuk strand is verder geen bewaking. Let dus goed op je eigen veiligheid als je gaat zwemmen in de zee. Op dit naaktstrand tref je het strandpaviljoen 'ZilteZucht'. In het strandpaviljoen is een toilet aanwezig.
Op het terras van dit strandpaviljoen is het niet toegestaan om naakt te recreëren.

Honden en Paarden op het strand

Ruiters op het strand van Callantsoog

Honden: Tussen 1 mei en 1 oktober: aangelijnd tussen 09:00 uur en 19:00 uur.
Honden: Voor 09:00 uur en na 19:00 uur mogen honden loslopen.
Honden: Tussen 1 oktober en 1 mei mogen honden los lopen op het strand.
Paarden: Tussen 1 mei en 1 oktober toegestaan voor 09:00 uur en na 19:00 uur.
Paarden: Tussen 1 oktober en 1 mei hebben paarden onbeperkt toegang op het strand.

Parkeren en Openbaarvervoer

Parkeren van je auto is mogelijk in Callantsoog maar houd er wel rekening mee dat het bij mooie dagen erg druk kan zijn met auto's. Het is dan niet altijd mogelijk om je auto te parkeren. In Callantsoog zijn maar liefst zes parkeerterreinen. Parkeren in het centrum is wel mogelijk maar het aaantal plekken is beperkt en de blauwe kaart is verplicht! *Let er op dat je de auto op dat je de auto alleen op de aangewezen parkeerplaatsen zet, om te voorkomen dat je na een dagje strand een parkeerbon onder de ruitenwisser aantreft. Op mooie en drukke dagen controleerd de politie vaak.

Het parkeren is in Callantsoog gelukkig gratis. Op het Dorpsplein heb je van 1 april t/m 31 oktober tussen 09.00 en 19.00 uur wel een blauwe kaart nodig. Je mag daar dan maximaal één uur je auto parkeren.

Openbaarvervoer

In Callantsoog rijden bussen van Connexxion naar Schagen van maandag t/m vrijdag en in het weekend rijdt "Overal FLEX". (zie Connexxion
Ook de Kustbus Kustbus rijdt weer 7 dagen per week van vrijdag 22 juli t/m vrijdag 26 augustus 2022.
Geen plaatsbewijs nodig!

 

Strand bezoek

 
Callantsoog is een echte aanrader voor een vakantie, weekendje weg of een dagje strand.

 

Andere websites:

 

InCallantsoog
Website: InCallantsoog.nl