Toerisme Startpagina Callantsoog - Holland boven Alkmaar - Startpagina Callantsoog | Regionale toeristenwebsite

 Toerisme Startpagina Callantsoog

Holland boven Alkmaar

Noodhulp!

Heeft u vakantie in Callantsoog en zoekt u inspiratie voor een dagje uit? Toerisme Startpagina Callantsoog is een regionale toeristensite boordevol  links voor een gezellig dagje uit! Hier vindt u belangrijke toeristische links voor Callantsoog en het gebied van Holland boven Alkmaar. Wij bieden u toeristische links aan naar onder andere een Attractiepark, Bezoekerscentrum, een Dierentuin of een goed Restaurant. Ook vindt u op onze site links naar websites met informatie over Cultuur en Natuur, een Museum, Bioscoop of Theater. Op onze website vindt u ook links voor Sportieve recreatie zoals Golfbanen of Zwembaden. Natuurlijk staan ook de winkelcentrums op deze website!
Toerisme Startpagina Callantsoog verhuurt géén accommodaties, wij hebben alleen links naar Verhuurburo's, Campings/Clampings, Vakantieparken en Hotels op onze website staan!

Toeristisch Informatiepunt

Callantsoog is een van de oudste en mooiste badplaatsen van het land met een oergezellig centrum. Hier zijn veel winkeltjes, terrassen en restaurants rondom een prachtig dorpsplein. Een aantal strandpaviljoens zijn het gehele jaar door geopend, zodat u na een frisse strandwandeling kunt opwarmen met een kop dampende chocolademelk. Doordat de meeste winkels het hele jaar door ook op zondag geopend zijn is er een gezellige sfeer in het dorp!
Callantsoog is een gezellige familiebadplaats gelegen achter de smalste duinenrij van Nederland in de kop van Noord-Holland. Deze streek staat bekend als één van de schoonste gebieden in Nederland. Het landschap bestaat uit strand, zee, duinen, polders en bloemenvelden. U bent dus vanuit het dorp vrijwel direct op het strand. Aan Callantsoog is in 2000 de Blauwe Vlag uitgereikt, dit is een "keurmerk" voor schone en veilige stranden met voldoende voorzieningen. Het strand wordt goed schoon gehouden en het zwemwater is van goede kwaliteit.
Ook toiletten en een Reddingsbrigade met EHBO-post zijn aanwezig. branding

Wind, golf, getij en weer meldingen & voorspellingen

Tijdens de zomerperiode worden er in het dorp en op het strand dagelijks diverse evenementen georganiseerd. Bijvoorbeeld diverse activiteiten op het strand zoals beachvolleybal en een Fiets- & Hardloop spektakel: X-Callantsoog.
Op het Dorpsplein is elke woensdagavond in het hoogseizoen een braderie.

Callantsoog is een gezellig kustdorp

Callantsoog is niet alleen leuk om te bezoeken in de zomer, maar ook in de herfstvakantie of de kerstvakantie. Het is ook gewoon leuk om lekker uit te waaien op het strand van Callantsoog en daarna vis of een snack te eten in het gezellige dorpscentrum. Het gezellige dorpscentrum heeft verschillende restaurants b.v. Grand Café de Foyer , Restaurant Dorpszicht, Restaurant Brasil, Pizzeria Amore Mio en Café de TAV of iets buiten het dorp in Groote Keeten Restaurant Brekers. Diverse kleding en cadeauwinkels en natuurlijk de warme bakker van der Ploeg en Slagerij Wouter Irik. Voor heerlijke verse patat, snacks, vis of ijs kunt u terecht bij Snackbar Wip In. Ambachtelijk gemaakt ijs volgens familie recept IJsie Prima. In de zomer periode zijn de meeste winkels geopend tot 21.00 uur. Albert Heijn is 365 dagen per jaar geopend van 08.00 uur tot 22.00 uur en Blokker in Callantsoog is 365 dagen per jaar geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur. U kunt op het strand heerlijk eten bij de strandpaviljoens: De Toko, Woest, Vos, de Strandtent, Stern en Zilte Zucht.


Wij hebben een slideshow van het strand van Callantsoog gemaakt om u een indruk te geven.

Onze partner heeft een Youtube video gemaakt wat een mooie indruk geeft van de regio "Schagen", waar Callantsoog toebehoort!

Officiële naaktstrand van Nederland

Callantsoog heeft sinds 1973 het eerste grootste officiële naaktstrand van Nederland. Net voor het begin van het naaktstrand staat Strandpaviljoen "Zilte Zucht" waar ook toiletten aanwezig zijn, maar waar bloot op het terras niet toegestaan is. Het strand heeft een lengte van 2,3 kilometer. Naaktrecreatie is toegestaan tussen paal 14,50 en 16,80. Er is op dit gedeelte van het strand geen direct toezicht, dus let zelf goed op waar je wel en niet mag zwemmen.

Honden op het strand van Callantsoog duinen

Tussen 1 oktober en 1 mei mogen de honden los lopen op het strandvan Callantsoog. Na 1 mei moeten de honden overdag aangelijnd zijn en mogen weer los lopen tussen 20.00 en 09.00 uur.

Natuurgebied van Callantsoog

Het Zwanenwater ligt verscholen in de Noord-Hollandse duinen, ten zuiden van Callantsoog. Dit beschermde natuurgebied heeft de grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Je wandelt hier door duinvalleien vol bloemen en vlinders. Vanuit de vogelkijkhutten kun je vogels spotten op het Eerste en Tweede Water. In het unieke duinlandschap met zowel natte als droge duinvalleien en ondiepe zoetwatermeren komen uitzonderlijk veel planten en dieren voor.
Van mei tot begin juli bloeien er wel elf soorten orchideeën zoals rietorchis en welriekende nachtorchis.
Verder tref je er het roomwitte parnassia en de geelgekleurde grote ratelaar aan. In augustus kleurt de bloeiende heide het Zwanenwater paars. Op al die bloeiende planten komen vlinders en andere insecten af. Soorten als icarusblauwtje, duinparelmoervlinder, heivlinder en hooibeestje zuigen met hun roltong nectar uit de bloemen. De twee wandelroutes (2 en 4,5 km) laten het mooiste zien van het Zwanenwater.

zwanenwaterVoor het spotten van vogels moet je echt in het Zwanenwater zijn! Trekvogels vinden in de duinmeren voedsel en rust. In de winter zie je tientallen watervogels op de meren zoals smient, slobeend, grote zaagbek en met een beetje geluk grote zilverreigers. Op het Bokkeneiland in het Tweede Water broeden in het voorjaar honderden aalscholvers in een kolonie en zelfs enkele lepelaars. In april kun je de opvallende blauwborst horen zingen. Bij de duinmeren staan drie vogelkijkhutten. Volg de wandelroute (4,5 km) en je komt er vanzelf langs.

Uitlandse Polder

Natuurmonumenten heeft de polder zo ver mogelijk teruggebracht naar de staat van vóór de inpoldering rond 1600. De vroegere bollengrond is nu weer bloemrijk grasland vol weidevogels. Aan de rand liggen de ‘nolletjes’ oftewel jonge duinen.
Kom kijken naar dit opbloeiende natuurgebied van 50 hectare in de kop van Noord-Holland, vlak bij het Zwanenwater. Bewandel het pad, zie de historische verkavelingspatronen en beleef de Uitlandse Polder.

Cultuurhistorie & natuur

Een plek waar cultuurhistorie en natuur elkaar ontmoeten is Eendenkooi Kooibosch wat zijn naam dankt aan de eendenkooi die er in de zeventiende eeuw is aangelegd. Ga mee met de gids van Staatsbosbeheer en bezoek deze eendenkooi die niet meer in gebruik is. De gids vertelt je over de boeiende geschiedenis van de kooi. Ook hier kom je van alles tegen: moeras, wilde planten zingende vogels en prachtige vergezichten.

Openbaar vervoer en parkeren in Callantsoog

In Callantsoog rijden bussen van Connexxion naar Schagen van maandag t/m vrijdag en in het weekend rijdt "Overal FLEX". (zie Connexxion) In de zomermaanden rijdt er een bus (kustbus) naar Den Helder.
Parkeerplaatsen: "Voordijk"; "Strand Callantsoog"; "Dorpsplein"; "Strand Kiefteglop".

Holland boven Amsterdam - Schagen

Belangrijke telefoonnummers

Email
Callantsoog?
Dat is elke dag vakantie!
  • Laatste wijziging: zondag 17 november 2019, 17:17:06.