Toeristische portal Callantsoog

Waarschuwing

Badplaats Callantsoog

Kustgebied

Het huidige Callantsoog ontstond nadat een stormvloed in 1570 een oudere nederzetting op het toenmalige eiland 't Oghe had verwoest. Een deel van de bevolking voegde zich bij de watergeuzen en circa 150 personen vluchtten naar het buurtschap 'Sevenhuysen' in een duinvallei. Hier werd een nieuwe nederzetting gesticht: Callantsoog. In 1580 begon men met de bouw van een kerk, waarvoor de stenen van de kerk uit het oude dorp werden gebruikt.
Er vonden diverse bedijkingen van het achter de duinen liggende land plaats,waardoor het dorp aansluiting kreeg met het vasteland.

Callantsoog

Callantsoog is de oudste en mooiste badplaats

Callantsoog ligt direct aan zee in het noordelijk deel van de Noord Hollandse kust, tussen Alkmaar en Den Helder en staat bekend als een van de oudste en mooiste badplaatsen van ons land. Callantsoog is een kleine, rustige badplaats. Wie op zoek is naar rust en ontspanning is hier aan het juiste adres. Wanneer je voorbij de hoge duinen bent, zie je het prachtige, brede zandstrand. Hier wappert De Blauwe Vlag, wat staat voor een schoon en veilig strand. Op het strand van Callantsoog zijn er sanitaire voorzieningen aanwezig en is veel toezicht door de reddingsbrigade 'Paal 13'. Het zwemwater van de kustplaats is van een zeer goede kwaliteit en het strand wordt goed schoon gehouden. Het zandstrand van de kustplaats breed en kilometers lang. Perfect voor lange romantische strandwandelingen of een dagje samen genieten bij mooi weer. Bij één van de vele strandpaviljoens kun je heerlijk lunchen of een ijsje halen. Een aantal strandpaviljoens is het gehele jaar door geopend, zodat je er in het najaar na een frisse strandwandeling kunt opwarmen. Uniek is de ligging van het centrum van Callantsoog. Vanaf het strand even het duin op en af en je komt midden in het gezellige centrum. Er zijn veel winkeltjes, terrasjes en restaurants rondom het mooie dorpsplein en de meeste winkels zijn het hele jaar op zondag open.

Wordt lid van onze Facebook-groep!
Waar ligt badplaats Callantsoog?

Kerkje Callantsoog 

Evenementen in Callantsoog

Tijdens de zomerperiode worden er in het dorp en op het strand dagelijks diverse evenementen georganiseerd. Bijvoorbeeld diverse activiteiten op het strand zoals een vliegerfeest, beachvolleybal of een Fiets- & Hardloop spektakel: X-Callantsoog. Op het dorpsplein van Callantsoog is er in het hoogseizoen elke woensdagavond een braderie. Callantsoog is een echt vakantiedorp, het is niet alleen leuk om te bezoeken in de zomer, maar ook in de herfstvakantie of de kerstvakantie lekker uit te waaien op het strand van Callantsoog en daarna vis of een snack eten op het dorpsplein!

Eerste officiële naaktstrand

Voor de naturisten is er ruimte, iets ten zuiden ligt het eerste officiële naaktstrand van Nederland. Callantsoog heeft een naaktstrand van ongeveer 2,5 km lang. Het is één van de grootse naaktstranden van Nederland. Naaktrecreatie is hier dan ook toegestaan. Je treft het naaktstrand tussen paal 14,50 en 16,80. Op de borden staat dit ook goed aangegeven. Op dit stuk strand is verder geen bewaking. Let dus goed op je eigen veiligheid als je gaat zwemmen in de zee. Op dit naaktstrand tref je het strandpaviljoen 'ZilteZucht'. In het strandpaviljoen is een toilet aanwezig.
Op het terras van dit strandpaviljoen is het niet toegestaan om naakt te recreëren.

Honden en Paarden op het strand

Ruiters op het strand van Callantsoog

Honden:   Tussen 1 mei en 1 oktober: aangelijnd tussen 09:00 uur en 19:00 uur.

Honden:    Voor 09:00 uur en na 19:00 uur mogen honden loslopen.

Honden:    Tussen 1 oktober en 1 mei mogen honden los lopen op het strand.

Paarden:   Tussen 1 mei en 1 oktober toegestaan voor 09:00 uur en na 19:00 uur.

Paarden:  Tussen 1 oktober en 1 mei hebben paarden onbeperkt toegang op het strand.

Parkeren en Openbaarvervoer


Parkeren van je auto is mogelijk in Callantsoog maar houd er wel rekening mee dat het bij mooie dagen erg druk kan zijn met auto's. Het is dan niet altijd mogelijk om je auto te parkeren. In Callantsoog zijn maar liefst zes parkeerterreinen. Parkeren in het centrum is wel mogelijk maar het aaantal plekken is beperkt en de blauwe kaart is verplicht! *Let er op dat je de auto op dat je de auto alleen op de aangewezen parkeerplaatsen zet, om te voorkomen dat je na een dagje strand een parkeerbon onder de ruitenwisser aantreft. Op mooie en drukke dagen controleerd de politie vaak.

Het parkeren is in Callantsoog gelukkig gratis. Op het Dorpsplein heb je van 1 april t/m 31 oktober tussen 09.00 en 19.00 uur wel een blauwe kaart nodig. Je mag daar dan maximaal één uur je auto parkeren.

Openbaarvervoer

In Callantsoog rijden bussen van Connexxion naar Schagen van maandag t/m vrijdag en in het weekend rijdt "Overal FLEX". (zie Connexxion

Strand bezoek

 
Callantsoog is een echte aanrader voor een vakantie, weekendje weg of een dagje strand.

 

Andere websites:

 

InCallantsoog
Website: InCallantsoog.nl

Kinderen

Dagje uit met de kinderen

Ook voor kinderen is er in regio Schagen genoeg te doen. Of je nu een dagje weggaat of vakantie viert, er zijn vele attractieparken en evenementen die ervoor zorgen dat kinderen een onvergetelijke tijd hebben. 

 

Land van Fluwel

Sint Maartenszee

Ervaar de tulpenpracht bij Land van Fluwel
In het voorjaar is de tulpenpracht bij Land van Fluwel op z’n mooist! Vanaf de 11 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de bloembollenvelden in de omgeving.
In de Dutch Tulip Experience maak je met een audiotour kennis met de sprookjesachtige geschiedenis van Hollands bekendste icoon: de tulp. Vanaf de oorsprong in de wildernis, haar avontuur in Turkije tot de tulpengekte in de Gouden Eeuw.

Elk voorjaar organiseert Land van Fluwel in samenwerking met Bloeiend Zijpe ritten met de BloemBollenBoemel door de prachtige bloemenvelden in de omgeving. Beleef de tulpenpracht in bloei! De rit in het treintje brengt je door het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld.

De Goudvis

Sint Maartenszee

Speelpark De Goudvis is al jaren een succesnummer als het gaat om een dagje uit! De Oudhollandse speeltuin is overzichtelijk opgezet en ruim 3,5 ha groot. De kinderen kunnen zich prima vermaken op de vele speeltoestellen, onder andere op de draaiwip, schommels, G-Forze, luchtkussens en natuurlijk het klimklauter-piratenschip en nog veel meer! Schommel met je ouders op de familieschommel of daag ze uit op de Survival Trail! Zo hoog mogelijk springen op de grootste airtrampoline van Europa of een wedstrijdje racen op de skelters? Bij Speelpark De Goudvis kan het allemaal!
Naast de grote overzichtelijke buitenspeeltuin beschikt De Goudvis ook over een ruim 2200 m2 groot Indoor Speelparadijs. Hier vind je twee speelstructuren van drie etages hoog. Hier kunnen de kinderen op ontdekkingstocht via de glijbanen naar één van de vijf ballenbakken, slangentrappen of kabelbaan. Wat dacht u van een rondvlucht in een helikopter (monorail), springen op de trampolines of sleetje rijden op de rodelbaan! Een absolute hit is de Sweeper! Spring of buk als de draaiarmen op je af komen. Versla jij je vriendjes en vriendinnetjes door het langste te blijven staan?

Holle Bolle Boom

Tuitjenhorn

Spelen & Plonsen, de Holle Bolle Boom: en dagje uit voor het hele gezin!
Hebben jullie zin in een heerlijke dag spelen? De Holle Bolle Boom biedt volop speelplezier voor een geslaagd dagje uit. Jullie zijn niet afhankelijk van het weer, want er is Binnen en Buiten genoeg te beleven. De Holle Bolle Boom kent namelijk drie belevenissen: Binnen, Buiten en Plons.
In de Binnen kunnen de kinderen van 0 tot 11 jaar lekker klimmen, springen en glijden. Er is een afgeschermde speelruimte voor de allerkleinsten: de Minigaard. Voor de oudere kinderen is er de spannende Freefall-glijbaan.

Skagaventure

Schagen

Skagaventure Schagen, het nieuwste, mooiste en modernste Family Entertainment Center van Nederland bevindt zich in het gezellige Schagen. Op een steenworp afstand van het treinstation en het centrum van Schagen. Onder een dak vind je hier een kartbaan, groot trampolinepark, lasergame arena, indoor speeltuin, indoor skibaan, arcadehal, poolcafé en een gezellig en kwalitatief hoogstaand restaurant voor lunch, borrel en diner. Ideaal voor bedrijfsuitjes, kinderfeestjes, vrijgezellenfeestjes, familiedagen, dagje uit met het gezin of vrienden. Ook zaalverhuur voor alle denkbare zakelijke of besloten bijeenkomsten.

Zeehonden tochten

Den Helder

Stap aan boord van de 'Blue Marlin IV', ontdek de zee, vaar mee naar de 'razende bol' ook wel "Noorderhaaks"genoemd en spot de zeehonden in hun natuurlijke omgeving.

Van Blanckendaell Park

Tuitjenhorn

Nergens anders vind je een Savanne naast een speeltuin, flamingo’s bij een molen, apen spelend bij een Museum en Koi Karpers bij een draaimolen.
Met de oer-Hollandse molen als herkenbaar middelpunt, reis je over alle delen van de wereld. Zo ontmoet je meer dan 100 soorten dieren. Op de Savanne kun je giraffen, zebra’s en struisvogels van dichtbij bekijken. Even verderop halen diverse soorten apen capriolen uit. Wandel over de brede paden langs Papegaaien, Flamingo’s, Lama’s, Kamelen en Kangoeroes. Kom genieten van de vrolijke Prairiehonden, Otters en Stokstaartjes. Natuurlijk ontbreken boerderijdieren zoals ezels, geiten en varkens niet… Overal staan bankjes om er eens even goed voor te gaan zitten.

Vlindertuin Vlindorado

Waarland

Kom genieten van de exotische vlinders en vogels in de grootste vlindertuin van Europa en laat je verrassen door de bijzondere kleurenpracht in ons tropische paradijs. 

Deze attractie is geschikt voor jong en oud.

Door de warme temperatuur, de hoge luchtvochtigheid en natuurlijk de prachtige flora en fauna die je om je heen ziet, lijkt het of je in de tropen bent. Tussen de bloeiende planten fladderen de meest bijzonder gekleurde vlinders in allerlei soorten en maten opzoek naar nectar en fruit.

Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee

Petten

Leer en beleef alles over de nieuwe kust. De interactieve tentoonstelling Zand tegen Zee laat u zien, horen en beleven hoe we de kust tussen Petten en Camperduin hebben versterkt met zand, héél véél zand: zo'n 35 miljoen kuub! Daarnaast leert u alles over de dijken in Noord-Holland, hoe we watersnoden hebben overleefd en over het waterbeheer nu en in de toekomst. Dit ontdekt u allemaal door te lezen, luisteren, kijken en te doen. 

Waterrecreatie in Schagen

Schagen

Wat is er heerlijker dan op een mooie dag genieten van de frisse buitenlucht? En nog beter: ga op een warme dag lekker het water op! Huur of pak je eigen sloep, zeilboot, roeiboot, kano, surfplank of catamaran. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij de verschillende bedrijven kun je terecht om een bootje te huren.

Bioscoop Kinepolis in Schagen

Schagen

Kinepolis Schagen bestaat uit 5 zalen, deze zijn gesitueerd om de grote foyer. Een sterk punt van de bioscoop is dat alles gelijkvloers te bereiken is, een groot voordeel voor minder validen en ouderen.

Strandvlaggen

Het is heerlijk om op een warme dag in de zomer op het strand te zijn, maar je wilt natuurlijk dat jij en je gezin veilig zijn op het strand. Dat is niet altijd makkelijk om zelf te beoordelen, daarom hebben we op de Nederlandse stranden een systeem van waarschuwingsvlaggen. Zo kun je bij de strandopgang in één oogopslag zien waar je rekening mee moet houden qua veiligheid. Superbelangrijk voor jou en je gezin!

Strandvlaggen en de betekenis

Gele vlag

Als er een gele vlag getoond wordt is het gevaarlijk om te zwemmen of te baden. Meestal heeft dit te maken met het weer (stroming, wind). Drijvende voorwerpen zijn dan ook verboden.

Rode vlag

Bij een rode vlag is het verboden om te baden of te zwemmen.

Rood Geel vlag

Het gebied tussen de rood-gele vlaggen is een veilige zone. Hier word namelijk toezicht gehouden door strandwachten op het gebied tussen deze vlaggen. Watersport is verboden in deze zone!

Zwart wit geblokte vlag

In de zone tussen deze vlaggen mag u aan toegestane watersporten doen. Welke watersport mag je nu waar beoefenen? Dit verschilt per strand en deze informatie zal je dan ook kunnen terug vinden bij een informatiebord waar je het strand op komt.

Blauwe vlag

Op het strand van Callantsoog wappert de Blauwe Vlag! En dat is een heel goed teken. De Blauwe Vlag is een kwaliteitskeurmerk en staat voor een schoon en veilig strand. Het zwemwater van de kustplaats is van een zeer goede kwaliteit en het strand wordt goed schoon gehouden. Natuurlijk zijn er toiletten en afvalbakken op het strand en is er een Reddingsbrigade en EHBO-post ingericht. 
Bovendien wordt het zwemwater iedere veertien dagen onderzocht op de aanwezigheid van twee soorten bacteriën.  

Vraagteken vlag

Niemand hoopt dit mee te maken. Je bent je kind kwijt geraakt op het strand. Je zoekt overal en gelukkig heeft iemand je kind terug gevonden! Hoe weet je nou of je kind is terug gevonden?

Als de strandwacht een kind heeft aangetroffen gaat deze naar de vlag met het vraagteken en is op zoek naar de ouders.

Oranje windzak

Toegestaan om te baden of te zwemmen. Gebruik van drijvende voorwerpen is niet toegestaan vanwege het risico op afdrijven.

twee rood vlag

In de zone tussen deze twee vlaggen is het verboden te zwemmen, wegens gevaarlijke stromingen!

twee rood geel

In de zone tussen deze twee vlaggen is het toegestaan om te zwemmen, in deze zone wordt toezicht gehouden door de reddingsbrigade!
Watersport is in deze zone verboden

twee geblokte vlag

In de zone tussen deze twee vlaggen mag watersport worden beoefend, zwemmen of baden is in deze zone verboden !

inCallantsoog

Callantsoog is een van de oudste en mooiste badplaatsen van het land met een oergezellig centrum! Rondom het prachtige dorpsplein vind u veel winkeltjes, terassen en restaurants. Bovendien zijn de meeste winkels het hele jaar ook op zondag geopend, zodat er het hele jaar door een gezellige sfeer is. Op deze pagina vind u de websites van bedrijven die zich in Callantsoog bevinden.

Alarmnummers

 Hier staan de telefoonnumers vermeld welke u kunt gebruiken bij een noodsituatie tijdens uw vakantie in Callantsoog.

Noodhulpdiensten

Spoed: 112

Politie géén spoed

0900 8844

Huisartsenpost Schagen

De huisartsenpost is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 8.00 uur. Op zaterdag en zondag en op officiële feestdagen is de huisartsenpost 24 uur per dag geopend.

Grotewallerweg 1
1742 NM Schagen

0224-224040('s avonds, 's nachts en weekend)

bellen

Huisarts / Apotheek

(in Callantsoog)

0224 581290

 huisarts bellen

0224 581790

Spoedgeval bellen

Reddingsbrigade Paal13

(in Callantsoog)

0224 581608

bellen

Natuur rondom Callantsoog

Natuurliefhebbers zijn in Callantsoog en omgeving helemaal op hun plek, zo is een bezoek aan het beschermde natuurresrevaat "het Zwanenwater" dat in de duinen ten zuiden van Callntsoog ligt absoluut de moeite waard! Wist u dat de kop van Noord-Holland het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld heeft? Callantsoog en omgeving zijn vanaf half maart tot eind mei ondergedompeld in een heerlijk geurende bloemenpracht. Het begint half maart met het krokus-seizoen. Daarna komen komen de narcissen en hyacinten op en tenslotte laten de tulpen hun kleuren zien vanaf half april tot half mei. Eind april zijn de tulpenvelden rond Callantsoog het mooist! Meer informatie over de bloembollenteelt vind u op de website van "Bloeiend Zijpe"

"Natuurgebieden in Callantsoog"

Zwanenw

Het Zwanenwater

Het Zwanenwater is een 604 hectare groot natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten ten zuiden van Callantsoog het bestaat uit vochtige duinvalleien, duinen met duingraslanden, duinheide en duinmeren. Voor het spotten van vogels moet je echt in het Zwanenwater zijn! Bij de duinmeren staan drie vogelkijkhutten. Volg de wandelroute (4,5 km) en je komt er vanzelf langs. Trekvogels vinden in de duinmeren voedsel en rust. In de winter zie je tientallen watervogels op de meren zoals smient, slobeend, grote zaagbek en met een beetje geluk grote zilverreigers. Op het Bokkeneiland in het Tweede Water broeden in het voorjaar honderden aalscholvers in een kolonie en zelfs enkele lepelaars. In april kun je de opvallende blauwborst horen zingen.

Uitlandse polder

De Uitlandse Polder is een prachtig stukje natuur nabij Callantsoog. De polder bezit veel bijzondere flora en fauna. De historische "nolletjes" zijn weer goed te zien en het oude verkavelingspatroon is ook weer zichtbaar. Je kunt hier vrij wandelen en genieten van de rust.

Abbestede

Nollenland van Abbestede

Bij het gehucht Abbestede ligt zomaar een stuk leuk golvend duinland tussen de akkers. Het zijn nollen, oude duinen die vroeger overal lagen in de kop van Noord-Holland. Het ziet er allemaal lekker wild uit. Er is bijzondere duinflora te zien. Tijdens een korte wandeling erlangs kunt u dit nollenland overzien. Vanuit de uitkijktoren heeft u helemaal een mooi overzicht.

Zandpolder

Naast dit nollenland ligt een ruig grasland dat is doorsneden door ondiepe plassen. Deze zijn gegraven om het landschap iets terug te geven van vroeger toen hier ook geulen liepen. De oude aardappelakker die hier lag is nu helemaal omgetoverd tot een uitstekend vogelgebied.
Via de halfverharde wegen door het gebied heb je een schitterend zicht op deze gebieden die vaak vol zitten met  allerlei soorten weidevogels. Eenden, ganzen, steltlopers, sterns en meeuwen in allerlei soorten zijn hier te zien. Ook de flora wordt steeds interessanter met ratelaar, orchideeën en parnassia.

  En in de trektijd kunnen hier allerlei interessante vogelsoorten landen zoals steenloper en bontbekplevier. Regelmatig zit hier dan een grauwe franjepoot. 

Kooibosch Callantsoog 1620673273 94.211.221.22

Kooibos

Het Kooibos dankt zijn naam aan de eendenkooi, die er in de 17e eeuw is aangelegd. Sinds 1973 zwaait Staatsbosbeheer de scepter over het Kooibos. Als natuurgebied is het bos vooral belangrijk vanwege de bijzondere plantengroei. Het Kooibos is toegankelijk tijdens excursies, waarbij je je moet aanmelden via staatsbosbeheer.nl

 

Toeristische Informatiepunt

Gemeente Schagen ligt gedeeltelijk in de regio Westfriesland en bestaat uit de stad Schagen en onder andere de kustplaatsen Callantsoog, Petten, Groote Keeten en Sint Maartenszee. Op veel plekken in gemeente Schagen zijn toeristische informatiepunten. Dit zijn de plekken waar je je kan laten inspireren en informeren over wat er te zien, te doen en te beleven is. Van dorp tot stad, in streek en regio.

Callantsoog

SyltLifestyle
Dorpsplein 16
1759 GN Callantsoog

0224 - 58 23 11

bellen

  SyltLifestyle

Schagen

Boekhandel Plukker
Gedempte Gracht 71-75
1741 GB Schagen

0224 212 941

bellen

  Boekhandel Plukker

Sint Maartenszee

Great vakantiehuizen
Belkmerweg 76 B
1753 KD Sint Maartenszee

06 5012300811

bellen

  Great vakantiehuizen

Schagen

Recreatiehaven Schagen
Lagedijkerweg 2b
1742 NB Schagen

0224 299 448

bellen

  Recreatiehaven Schagen

Sint Maartenszee

Camping Sint Maartenszee
Westerduinweg 34
1753 BA Sint Maartenszee

0224 561401

bellen

  Camping Sint Maartenszee

Petten

Camping Corfwater
Strandweg 3
1755 LA Petten

0226 381 981

bellen

  Camping Corfwater

Petten

Dorps Ontmoetingspunt
Zijperweg 1a
1755 NZ Petten

Geopend op ma, wo en vr van 9.30-12.00 uur

0226 383 132

bellen

  Dorps Ontmoetingspunt

Oger Kalender

promo kalender
© Simone Gerard Fotografie

Volgende week verschijnt de verjaardags kalender van Callantsoog. Een fullcolour kalender met foto's van Callantsoog, de zee, de duinen en al het moois dat Callantsoog te bieden heeft. Een voorpagina met foto's en 12 kalenderbladen met een grote foto en een kalendarium waar u uw verjaardagen kunt invullen. Een prachtig cadeau om te geven maar ook om zelf thuis op te hangen.

De kalender kost 18,95 (exclusief verzendkosten) en is verkrijgbaar via de volgende verkooppunten:

No Internet Connection